Безплатните ваксините срещу пневмококови инфекции, предвидени за хора на и над

...
Безплатните ваксините срещу пневмококови инфекции, предвидени за хора на и над
Коментари Харесай

За хора на и над 65 години: Предвидени са над 74 хил. безплатни ваксини срещу пневмококови инфекции

Безплатните имунизациите против пневмококови инфекции, предвидени за хора на и над 65-годишна възраст за тази година, са 74 109 дози. Ваксините са обезпечени в границите на Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65-годишна възраст 2023 – 2026 година Имунизацията е еднократна и ще се прави от персоналния доктор.

Доставка на имунизациите и имунизации
Между НЗОК и Притежателят на разрешението за приложимост (ПРУ) е реализирано единодушие за размера на отстъпката, която НЗОК ще получи, и е подписан договорът, в който ПРУ показва график за доставка на 19 688 дози от имунизацията през януари 2024 година, 25 000 дози – през март 2024 година, 8 200 – през август 2024 година, 21 221 дози – през октомври 2024 година, споделиха от НЗОК.
Предвижда се на уеб страницата на НЗОК да бъде оповестен номер за поръчки към търговеца на едро, а общопрактикуващите лекари ще декларират количества непосредствено към него, споделиха от Министерството на здравеопазването. Очакваните дози ваксина за 2024 година са за 5% от популацията на и над 65 година Тъй като дозите са лимитирани, се предлага имунизациите да се слагат на хора, наранени от хронично белодробно или сърдечно заболяване или от сърдечно - съдово заболяване, допълниха от Министерство на здравеопазването. Експертните медицински препоръки са дали лист на болесттите, при които използването на имунизацията е целесъобразно, като задачата е тези хора да бъдат ваксинирани с приоритет. Няма да бъде отказвано ваксиниране на здрави 65-годишни хора, поискали да се имунизират, допълниха от Министерство на здравеопазването.

Пневмококи и риск за възрастните хора
Пневмококовата болест при хора над 65-годишна възраст, както и при хора, страдащи от хронични болести, може да докара до хронично протичаща пневмония, до енцефалит, до менингит или до сепсис, сподели за Българска телеграфна агенция доктор Христиана Бацелова, експерт по епидемиология на инфекциозните заболявания. Важно е тези хора да бъдат защитени посредством имунизацията, тъй като с придвижване на възрастта остарява и имунната система, вследствие на което тя губи качествата си да се бори с тези патогени, добави лекарят.  
Заразяването с пневмококи става по въздушно-капков път. Ако източник на инфекцията е млад и без хронични болести човек, той може да боледува напълно леко, само че заразявайки човек от рискова група – малко дете, възрастен над 65 години или човек с хронично заболяване, имунната система няма да успее да се оправи задоволително добре и пневмококът ще докара до тежки затруднения, добави доктор Бацелова.

Симптоми на пневмококова зараза
Симптомите зависят от органите и системите, които са наранени от пневмококите. При инфектирането се покачва телесната температура, като не е присъща появяването на доста висока температура, изясни тя. По думите ѝ болният се усеща изнемощял, появяват се кашлица и главоболие. Доказването на инфекцията е посредством лабораторни проучвания.

Ваксината
Ваксината ще се слага от персоналните лекари, без ограничаване за интервал от годината, сподели още доктор Бацелова. Ваксината, която ще се ползва в България, е против 13 вида пневмококи. Типовете пневмококи, които циркулират в страната ни, са съвсем същите като циркулиращите в другите европейски страни, тъй че имунизацията доста добре би защитила ваксинираните хора, добави тя. По думите ѝ няма противопоказания за ваксиниране против пневмококи на пациенти в имуносупресивни положения, за пациенти, наранени от онкологично заболяване или от ХИВ, за пациенти, страдащи от бъбречна непълнота или за пациенти, претърпели трансплантация. Постваксиналните реакции биха могли да бъдат повишение на телесната температура, изнемощялост, загуба на вкус, нервност, като те са най-характерни за дребните деца. При възрастните хора доста рядко може да има постваксинална реакция, а в случай че се появи, тя е обвързвана с възприятие за изнемощялост, добави доктор Бацелова.
Целта на националната стратегия е до 2026 г. сред хората на и над 65-годишна възраст да се реализира 35% ваксинално покритие против грип и 15%  - против пневмококови инфекции. Бюджетът за обезпечаване на ваксини против пневмококи до 2026 година е 7 707 336 лева
Пневмококът е един от основните причинители на добитата в обществото пневмония, бактериален менингит, отит на междинното ухо, се показва в националната стратегия. Придружаващите хронични белодробни и сърдечно-съдови болести при лицата над 65-годишна възраст покачват риска от инвазивна пневмококова болест от три до шест пъти. Леталитетът при инвазивните пневмококови болести е висок, като в групата на възрастните над 65 години той доближава до 80 %, се добавя в програмата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР